5 گام برای ورود به شغل مشاوره مدیریت

البرز همدانی رجا
۱۹ تیر در 5 دقیقه بخوانید
5 گام برای ورود به شغل مشاوره مدیریت

اگر از حل مشکلات، تجزیه و تحلیل داده‌ها و کمک به رشد سازمان‌ها لذت می‌برید، مشاوره مدیریت می‌تواند بهترین و مناسب‌ترین شغل برای شما باشد. در این نقش، این فرصت را خواهید داشت که در کنار مدیران سازمان‌های مختلف (هم در بخش‌های دولتی و هم خصوصی) کار کنید. حقوق رقابتی دریافت خواهید کرد (حقوق دریافتی شما برابر و یا عموماً بالاتر از میانگین استانداردهای حقوقی تعیین شده در آن صنعت می‌شود)، روابط حرفه خود را گسترش می‌دهید و حتی آزادی سفر کردن را نیز خواهید داشت.

بنابراین، یک مشاور مدیریت دقیقاً چیست و چگونه شغلی به نظر می‌رسد؟ برای شروع کار خود چه مراحلی را می‌توانید طی کنید تا از استانداردهای تعیین شده پیروی کنید؟ برای چه کسی کار خواهید کرد؟ و با پیشرفت در طول حرفه خود چقدر می‌توانید کسب درآمد کنید؟

در این مقاله، این حرفه را بررسی می‌کنیم و راهنمایی می‌کنیم که چگونه از این حرفه و ترفندهایش در جهت منافع خود استفاده کرده و در این زمینه کاملاً حرفه‌ای عمل کنید. ابتدا، بیایید با مروری بر آنچه که از یک فرد به عنوان مشاور مدیریت انتظار می‌رود، شروع کنیم.

یک مشاور مدیریت چه کاری انجام می دهد؟

به عنوان یک مشاور مدیریت، با هدف کاهش هزینه‌ها و افزایش بهره‌وری یا سود، مسئول بهبود عملیات و توسعه استراتژی‌ها برای مشاغل و سازمان‌ها خواهید بود. پروژه‌هایی را برنامه‌ریزی و اجرا خواهید کرد، همچنین میزان موفقیت آن‌ها را پس از اتمام پروژه، بررسی و تجزیه و تحلیل خواهید کرد. مشتریان شما انتظار دارند که نتایج موثر را به موقع و بدون درخواست برای افزایش بودجه‌های تعیین شده‌ی پروژه ارائه دهید.

مدیران اجرایی شما را برای مهارت‌ها و دانش‌هایی که در یک صنعت خاص دارید، استخدام می‌کنند. جالب است بدانید که مشاوران مدیریت در همه زمینه‌ها از جمله مراقبت‌های بهداشتی، هتلداری، مسافرت و فناوری اطلاعات وجود دارند و فعالیت می‌کنند. هرچه در صنعت خاصی تجربه و تحصیلات بیشتری کسب کنید، شایستگی بیشتری برای کار به عنوان مشاور را دارید.

به یاد داشته باشید که صرف نظر از اینکه در چه زمینه‌ای فعالیت می‌کنید، مدیران از شما انتظار دارند در موارد زیر مهارت داشته باشید:

• مدیریت پروژه
  • نظم‌دهی
  • برنامه‌ریزی استراتژیک
  • رهبری
  • ارزیابی فرصت
  • تجزیه و تحلیل
  • خلاقیت
  • نوآوری

مهارت نرم دیگری که برای همه مشاوران مدیریت مهم است، مدیریت استرس است. زیرا روی پروژه‌هایی کار خواهید کرد که به زمان حساس هستند، افراد مختلف، بخش‌ها و دپارتمان‌های دیگر را درگیر می‌کنند. در این شرایط، داشتن اعتماد به نفس و همچنین عملکرد منطقی و مثبت بسیار مهم و با اهمیت است.

اما نکته‌ای که در خصوص شغل مشاور مدیریت وجود دارد این است که معمولاً مشاوران مدیریت به سمت انجام کار به صورت پیمانکاران مستقل سوق پیدا می‌کنند. به این‌گونه که بیشتر آن‌ها برای شرکت های مشاوره کار می‌کنند. شما به عنوان کارمند یکی از این شرکت‌ها، احتمالاً در شرکتی در کلان‌شهر کار خواهید کرد.

این موقعیت شغلی ممکن است به مسافرت زیادی احتیاج داشته باشد، زیرا اغلب در مکان مورد نظر مشتریان خود کار خواهید کرد. همچنین ممکن است مجبور شوید وقت خود را در دفاتر مختلف و شرکت‌های تابعه سازمان اصلی بگذرانید. همچنین، این نوع کارها معمولاً سخت‌تر از شغل‌های معمولی هستند. عموماً در این مشاغل بیش از 50 ساعت کار در هفته معمول است و طبق تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته است، یک چهارم مشاوران مدیریت به صورت اضافه کاری کار می‌کنند. بنابراین اگر می‌خواهید موفق باشید، باید انعطاف‌پذیر باشید. در این حرفه، هر روز می‌تواند با گذشته کاملاً متفاوت باشد.

توجه به این نکته مهم است که مشاوران مدیریت با مشاوران تجاری متفاوت هستند، اگرچه ممکن است این دو شغل شبیه به یکدیگر باشند. مشاوران بازرگانی معمولاً با شرکت‌های کوچک و استارتاپ‌ها کار می‌کنند و به عنوان نوعی «مربی تجارت» عمل می‌کنند. از طرف دیگر، مشاوران مدیریت بعداً و به محض تأسیس وظایف سازمان برای انجام شدن کارها به صورت آرام و موثر و همچنین بهبود سیستم‌های موجود، به سازمان معرفی می‌شوند.

انواع مشاغل مشاوره مدیریت

بسته به حوزه تخصص شما و میزان تجربه شما، گزینه‌های شغلی مختلفی برای مشاوران مدیریت وجود دارد. با این حال، شغل شما به احتمال زیاد تحت یکی از این پنج دسته قرار می‌گیرد:

1. مشاوره ریسک و انطباق

شرکت‎‌ها این نوع مشاور مدیریت را استخدام می‌کنند تا اطمینان حاصل کنند که عملیات و عملکرد تجاری آن‌ها از استاندارد‌ها و مقررات تعیین شده توسط نهادهای ناظر بر آن‌ها برخوردار می‌شود. به عبارت دیگر، در این زمینه شغلی تلاش خواهید کرد تا اطمینان حاصل کنید که مشتریان شما هیچ قانونی را نقض نمی‌کنند تا از دادخواست‌های گران‌قیمت و جریمه‌ها جلوگیری کنند. به عنوان یک مشاور ریسک و انطباق، به دنبال پاسخ دادن به سوالاتی از جمله، کدام جنبه از سیستم‌های سازمان بر خلاف مقررات صنعت عمل می‌کند؟ چگونه می‌توانند بدون نقض هیچ قانونی، تا حد ممکن کارآمد عمل کنند؟ کدام پارامترها و محدودیت‌ها باید برای کارمندان اعمال شود؟

2. مشاور مالی

این نوع مشاور مدیریت به مشتریان کمک می‌کند تا در هنگام صرف کردن هزینه‌ها و اختصاص دادن هزینه به موارد مختلف، به صورت هوشمندانه تصمیم بگیرند. این می‌تواند شامل کشف روش‌هایی برای کاهش صورتحساب مالیاتی آن‌ها، هدایت آن‌ها به سمت سرمایه‌گذاری‌های عاقلانه و یافتن افراد یا نهادهای دیگر برای سرمایه‌گذاری در آن‌ها باشد. برای تبدیل شدن به یک مشاور مالی، به یک رزومه قوی در زمینه سهام و اوراق قرضه، قوانین و مقررات مالی و نحوه کار بازارهای پولی نیاز خواهید داشت.

3. مشاوره استراتژی

این موقعیتی در سطح C است که نقش زیادی در عملکرد و رشد تجارت دارد. مشاوران مدیریت در این نقش تصمیمات بزرگی مانند تمرکز بر بازارهای جدید، انحلال بخش‌ها و دپارتمان‌های مختلف سازمان و تخصیص مجدد منابع می‌گیرند. برای تبدیل شدن به یک مشاور استراتژیک واجد شرایط، به سال ها تجربه کار در یک زمینه خاص و موفقیت اثبات شده در تصمیم‌گیری‌های خاص مانند تغییر سازمانی و اجرای فن‌آوری‌های جدید نیاز خواهید داشت.

4. مشاور عملیاتی

هر زمان که مدیریت جدید یک شرکت یا سازمانی از فناوری جدیدی استفاده می‌کند، معمولاً یک مشاور عملیاتی برای مدیریت انتقال به کار گرفته می‌شود، تا تمامی عملیات‌ها تا آنجا که ممکن است به نرم‌ترین و بهترین روش ممکن انجام شود. این نقش معمولاً در صنعت زنجیره تأمین یافت می‌شود، جایی که عملیات کارآمد بزرگترین عامل در دستیابی به مراحل و مراتب بالاتر است. آن‌ها راه‌های کاهش هزینه‌ها، بهبود کنترل کیفیت و غیره را کشف می‌کنند. ورود به این رشته کاری رقابتی است، زیرا به تجربه زیادی در زمینه مدیریت فرآیند، تجزیه و تحلیل داده‌ها و برون‌سپاری نیاز خواهید داشت.

5. مشاور منابع انسانی

این نقشی است که با رسیدگی به مسائل داخلی که مستقیماً بر کارمندان تأثیر می‌گذارد، سروکار دارد. استفاده از استعدادهای جدید، شاد و راحت نگه داشتن کارمندان فعلی در محل کار و همچنین یافتن بهترین مزایا و منافع برای کارمندان، همه وظایفی است که مشاوران منابع انسانی به آن‌ها کمک می‌کنند. برای اینکه در این حرفه مشغول به کار شوید، به گواهینامه‌ها و مدارک صنعتی ویژه، دانش کافی در مورد قوانین منابع انسانی و سال‌ها تجربه کار در بخش‌های منابع انسانی نیاز دارید.

یک روز زندگی یک مشاور مدیریت چگونه است؟

بعنوان مثال، بیش از یک دهه تجربه کار در صنعت هتلداری دارید و به عنوان مشاور مدیریت در یک رستوران زنجیره‌ای استخدام می‌شوید. بسته به پروژه‌هایی که کار کرده‌اید و چقدر در روند کاری این زمینه قرار گرفته‌اید، انواع مختلفی از وظایف وجود دارد که در یک روز مشخص می‌توانید عهده‌دار آن‌ها باشید.

به احتمال زیاد، هر روز با گزارش دادن به دفتر مرکزی، ایجاد لیست انجام کارها، پاسخ به نامه‌های الکترونیکی و غیره شروع خواهید کرد. در برخی از روزها، به صورت حضوری یا تلفنی با یک مدیر اجرایی در ارتباط خواهید بود. این مجری بر پیشرفت پروژه شما نظارت خواهد داشت. آن‌ها از شما درخواست به‌روزرسانی وضعیت می‌کنند، تا مطمئن شوند که بیش از حد بودجه تعیین شده، استفاده نکرده‌اید و در مورد هرگونه مانعی که ممکن است شما را در رسیدن به نتایج مطلوب منع کند، سوال می‌کنند.

اگر هدف شما کاهش هزینه‌های حمل و نقل است، ممکن است روز خود را صرف بررسی اسناد حسابداری مانند اطلاعات حقوق و دستمزد، صورت‌های مالی و سایر هزینه‌های شرکت کنید. چگونه موجودی کالا به هر مکان حمل می‌شود؟ گران‌ترین قسمت فرآیند حمل و نقل چیست؟ برخی از فروشندگان جایگزین یا گزینه‌های حمل و نقل که می‌توانند جایگزین روش فعلی باشند و استفاده شوند چیست؟

تجربه در صنعت، در پاسخگویی خردمندانه به این سوالات و تنظیم یک برنامه کارآمد نقش زیادی خواهد داشت. در تحقیقات خود، ممکن است دریابید که شرکت حمل و نقل باربری که برای حمل و نقل مواد اولیه استفاده می‌کرد، نرخ فوق‌العاده بالایی برای خدمات خود دریافت می‌کند. در پی انجام این کارها، درخواهید یافت که چرا اینقدر هزینه‌ها زیاد است و سپس برنامه‌ای برای کاهش آن‌ها ایجاد می‌کنید. این می‌تواند شامل سفر به مکان‌های مختلف، مصاحبه با کارمندان و پیمانکاران شخص ثالث، یادگیری در مورد روند کار آن‌ها، درک فن‌آوری‌های مورد استفاده آن‌ها، ایده گرفتن و بررسی برای مدت زمان انجام آن‌ها برای انجام برخی کارها و دریافت بازخورد دقیق آن‌ها باشد.

به محض مشاهده عدم کارایی در فرآیند حمل و نقل، شروع به تهیه طرحی برای پیشرفت خواهید کرد. این می‌تواند شامل تغییر فروشندگان، استخدام کارمندان جدید یا جابه‌جایی مسئولیت‌های شغلی باشد. همچنین ممکن است مجبور شوید جلسات آموزشی را برای کمک به کارگران در کارایی بیشتر در وقت خود انجام دهید.

یک استراتژی و لیستی از اهداف را برای کمک به تحقق هدف خود تهیه خواهید کرد. در کل این فرآیند، به طور مداوم با مدیران خود در ارتباط خواهید بود. ارسال گزارش‌های هفتگی، پیگیری تماس‌ها و پیام‌ها در خصوص موضوعات مختلف، اطلاعات آن‌ها را از پیشرفت شما به روز نگه می‌دارد و به تعیین انتظارات برای نتایج کمک می‌کند.

تقاضا برای مشاوره مدیریت

در پی رقابتی بودن بازارها و کسب‌وکارها و همچنین رقابتی بودن شغل مشاوره مدیریت که باید به صورت مداوم با فناوری‌های جدید منطبق باشند، تقاضا برای مشاوران مدیریت در حال افزایش است. تحقیقات متعددی نشان داده است که تعداد مشاغل مشاوره مدیریت در 10 سال آینده، 14 درصد رشد خواهد کرد. اگر به فکر این هستید که در این حرفه رزومه کاری قوی‌ای بسازید، می‎‌توانید کمتر در مورد نبودن فرصت‌های کافی نگران باشید و بیشتر تمرکز خود را برای تبدیل شدن به یک جویای کار رقابتی بگذارید.

بزرگترین های صنعت مشاوره مدیریت چه کسانی هستند؟

مک‌کینزی، BCG و Bain بزرگ‌ترین شرکت‌های مشاوره جهان هستند که سالانه در مجموع بیش از 20 میلیارد دلار درآمد کسب می‌کنند. از آن‌ها به عنوان «سه شرکت بزرگ» یا MBB یاد می‌شود. این شرکت‌ها با همکاری شرکت‌های Fortune 500 در زمینه مدیریت، سازماندهی، عملیات، نوآوری و توسعه شرکت‌ها تخصص دارند. در حالی‌که دفتر مرکزی این شرکت‌ها در ایالات متحده است، در تمام دنیا دفتر دارند. به عنوان یک مشاور مدیریت مشتاق، آشنا شدن با The Big Three بسیار مفید خواهد بود، زیرا ممکن است روزی برای یکی از آن‌ها کار کنید.

چگونه مشاور مدیریت شویم؟

مشاغل مشاوره مدیریت بسیار رقابتی هستند زیرا ثبات مالی و فرصت زیادی برای رشد فراهم می‌کنند. شما به یک آموزش خوب، گواهینامه‌ها و مدارک خاص صنعت مورد نظر و تجربه کاری مرتبط نیاز خواهید داشت. مسیر حرفه شما تا حد زیادی به صنعت و نوع مشاوره‌ای تصمیم می‌گیرید بر آن تمرکز کنید، بستگی دارد.

این پنج مرحله کلی را برای تبدیل شدن به یک مشاور مدیریت موفق در نظر بگیرید:

1. لیسانس بگیرید!

تحصیلات شما در مقطع کارشناسی بهترین موقعیت برای تشخیص این است که به کدام صنایع بیشتر علاقه دارید. بسیاری از رشته‌های مختلف در مورد زمینه‌هایی که می‌توانید به عنوان مشاور مدیریت در آن‌ها کار کنید، از جمله علوم کامپیوتر، اقتصاد، حسابداری، بازاریابی و تجارت به شما آموزش می‌دهند. هنگامی که علاقه‌مندی‌های خود در زمینه‌های کاری را یافتید، اقدام به شرکت کردن در کلاس‌هایی کنید که این موارد را نیز پوشش دهد. به عنوان مثال، اگر علاقه‌مند به کار با دولت‌های خارجی هستید، می‌توانید در تجارت همراه با کسب دانش‌های جزئی در حوزه بین‌المللی، تبدیل به فردی کاملاً حرفه‌ای در آن زمینه شوید.

2. شروع به کار کنید.

برای واجد شرایط بودن در بیشتر موقعیت‌های مشاوره مدیریت، حداقل به دو سال تجربه کار در آن زمینه خاص نیاز دارید. به هر حال، مدیران با فرض اینکه بیشتر از آن‌ها می‌دانید، شما را استخدام خواهند کرد. سعی کنید هرچه زودتر تصمیم بگیرید که می‌خواهید در کدام زمینه کار کنید تا بتوانید به سرعت یادگیری و حفظ دانش ارزشمند را شروع کنید. اگر می‌خواهید روی هتلداری تمرکز کنید، تا جایگاه مدیریتی خود در یک رستوران پیش بروید. شما قادر خواهید بود از مهارت‌ها و تجربیاتی که در این سال‌ها در صنعت می‌گیرید برای کمک به سایر رستوران‌ها در تصمیم‌گیری دقیق‌تر در زمینه تجارت استفاده کنید.

3. گواهینامه‌های مناسب را بدست آورید.

اگر وارد حوزه‌ای شوید که برای مشاوران مجوزهای خاصی می‌خواهد مانند منابع انسانی یا امور مالی، نیاز دارید مطمئن شوید که برای آزمایش‌ها و ارزیابی‌های مورد نیاز آن‌ها آماده هستید. صرف نظر از اینکه مسیر شغلی شما به چه سمت‌وسو می رود، گواهینامه‌های کلی وجود دارد که می‌توانید برای کمک به رزومه خود در بین بقیه کسب کنید. لازم به ذکر است که سازمان‌هایی مانند انجمن مشاوران حرفه‌ای و انستیتوی مشاوران مدیریت ایالات متحده دوره‌های صدور گواهینامه و همچنین شبکه‌ای از ارتباطات حرفه‌ای را ارائه می‌دهند که می‌توانند به عنوان یک منبع مفید در هنگام شروع جستجوی شغل عمل کنند. و جالب است بدانید که شما هم می‌توانید گواهینامه‌هایی را در این زمینه در کشورمان کسب کنید.

4. مهارت های نرم افزاری خود را ارتقا دهید.

اگر کسی هستید که بی‌نظم است یا مرتباً سعی می‌کند از رویارویی جلوگیری کند، باید برخی از پیشرفت‌های شخصی را شروع کنید. داشتن مهارت‌های نرم قوی (مانند مهارت‌های ذکر شده در بالا) برای یک حرفه طولانی‌مدت و موفق به عنوان مشاور مدیریت ضروری است. بهترین روش برای حرفه‌ای شدن در مهارت‌هایی مانند مدیریت زمان، همکاری و رهبری، سال‌ها تجربه کار با افراد مختلف و غلبه بر چالش‌ها در محیط‌های مختلف است.

5. مدرک کارشناسی ارشد دریافت کنید.

ادامه تحصیل یکی از بهترین راه‌ها برای پیشرفت شغلی خود به عنوان مشاور مدیریت است. اگرچه در هر صنعت لازم نیست. اتمام دوره کارشناسی ارشد در مدیریت بازرگانی، علاوه بر سال‌ها تجربه کاری مرتبط، کمک شایانی در صلاحیت شما برای مشاغل سطح C می‌کند. همچنین، به خاطر داشته باشید که تحصیلات تکمیلی موقعیتی عالی برای ایجاد ارتباطات حرفه‌ای است که می‌تواند به ایجاد فرصت‌های جدید برای شما در آینده کمک کند.

منبع: Northeastern University D’Amore- McKim School of Business

البرز همدانی رجا
نوشته‌ای از البرز همدانی رجا

من البرز همدانی رجا هستم، لیسانس مهندسی صنایع و علاقمند به بهبود مستمر کسب و کارها. با توجه به سابقه چند ساله‌ای که در حوزه کسب و کارهای نوپا داشتم سعی میکنم به SMEها و استارتاپها برای توسعه و بهبود فرآیندهاشون کمک کنم. مدیران اجرایی کسب و کارهای کوچک میتونن از من به عنوان یه کوچ کمک بگیرن تا برای شفاف شدن مسیر پیش روشون همراه هم باشیم.